RIDERS OF THE CANYON – RIDERS OF THE CANYON

Artiest info
Website
facebook
Label: Great Canyon Records

Joana Serrat i Tarré is een 40-jarige Spaanse folkzangeres uit het dorpje Vic nabij Barcelona die sinds haar debuutplaat “The Relief Sessions” uit 2012 nog vier andere albums heeft uitgebracht: “Dear Great Canyon” in 2014, “Cross The Verge” in 2016, “Dripping Springs” in 2017 en “Hardcore From The Heart” in 2021, een plaat die in Denton, Texas werd opgenomen met producer Ted Young. Ze bracht liedjes in het Engels en in het Catalaans op die albums die ze doorheen de hele wereld mocht gaan promoten in de voorprogramma’s van diverse artiesten zoals o.a. Israel Nash, ‘Band Of Horses’, ‘The Delines’, ‘The Jayhawks’, ‘The Band Of Heathens’, Courtney Marie Andrews en Nikki Lane.

Sinds 2017 heeft Joana Serrat zich naast haar solocarrière ook op een nieuw muzikaal project gestort dat de naam ‘Riders Of The Canyon’ heeft gekregen en waarvoor ze samenwerkt met de Noordierse singer-songwriter Matthew McDaid en Victor Partido en Roger Usart, beiden eveneens afkomstig uit Catalonië. Ook co-componist David Gimenez wordt als vijfde bandlid vermeld in de vakpers.

Met in totaal tien folk- en indierock-nummers krijgen we op het album “Riders Of The Canyon” evenveel knappe songs die afwisselend door één van de vier bandleden worden gezongen. Geopend wordt er echter met het op de tweede video te horen prachtige nummer “Master Of My Lonely Time” dat door Joana Serrat werd geschreven en gezongen. De sound van een band als ‘War On Drugs’ met zijn opwindende gitaarriffs is hier echt niet zo veraf. Gastgitarist Joey McClellan, gekend van zijn werk bij o.a. ‘Midlake’, John Grant en Rufus Wainwright, is hiervoor verantwoordelijk te stellen.

Op de eerste video kunt u zelfs gedurende een vol uur kijken naar een live-optreden van deze supergroep uit 2020 waarbij nog enkele songs uit dit eerste volwaardige album worden gebracht. Verrassend mooi zijn ook nog enkele andere liedjes: “Dirty Water”, een compositie van Joana Serrat die gezongen wordt door Matthew McDaid, de door Victor Partido gezongen melancholische ballad “Here In My Dreams” en de ingetogen gebrachte melodieuze ballad “Everything Blooms In Spring” met Roger Usart als excellente leadzanger en met de Engelse virtuoos BJ Cole op pedal steel.

Het uptemponummer “Downtown” brengt de luisteraar vlekkeloos naar de tweede helft van deze plaat waar de filmische titelsong “Riders Of The Canyon” ijzersterk door Joana Serrat wordt gezongen in een dromerige stijl die de ervaren muziekfan wellicht zal linken aan het werk van de Californische zangeres Hope Sandoval en haar alt.rockband ‘Mazzy Star’. Daarna is het weer de beurt aan Victor Partido om te zingen in het catchy rocknummer “Sunrising” waarna Matthew McDaid zich samen zingend met de andere kernleden in het nummer “Wild River” door een schitterende Neil Young-achtige song worstelt.

Er valt geen enkele zwakkere song te bespeuren op “Riders Of The Canyon” want ook de twee laatste songs blijken over tonnen potentieel te beschikken: Joana Serrat zingt het door haarzelf geschreven nummer “Some Kinda Addiction” en Roger Usart zingt het door Matthew McDaid gecomponeerde albumafsluitende epische liedje “Sorrow Song”. We kunnen deze lovende recensie dan ook alleen maar besluiten met de informatie dat dit prachtige album naar alle verwachting hoog in ons jaarlijstje van 2023 terecht zal gaan komen.

(valsam)